Zgodovina tenisa pri nas

Čeprav tenis na slovenskem ni tako bleščeče razvit kot pri naših sosedih Hrvatih ali v Srbiji, čigar tenisač Novak Đoković je ta hip najboljši in najuspešnejši, ima pri nas dolgo in zanimivo zgodovino. Kdo bi si mislil, da smo prvo teniško igrišče dobili že leta 1897, zgradil pa ga je pisec Visoške kronike in številnih drugih del, Ivan Tavčar. Kmalu pa so teniška igrišča postala nepogrešljiv del hotelske ponudbe, zlasti v mondenih središčih. Tenis od nekdaj velja za eleganten šport bogatih. Ravno hotelske uprave so prvi organizatorji teniških turnirjev pri nas.

Popularizaciji tenisa je sledila ustanovitev prvega slovenskega teniškega kluba, in sicer leta 1899 v Celju. Žal nam več podrobnosti o njem niso poznane, vemo pa, da je bilo včlanjenih ljubiteljev tenisa zelo veliko in da med njimi ni manjkalo niti žensk.

Bleščeče začetke tenisa pri nas je prekinila prva svetovna vojna, ki je zamrla klubsko dejavnost vse do leta 1927.
Popularizacija tenisa v naših krajih se nadaljuje tudi danes, zlasti zaradi uspehov slovenskih teniških igralcev in igralk. Med njimi izstopata zlasti Blaž Kavčič, ki je na minulem turnirju za Grand Slam v Franciji prišel v drugi krog, po zmagi nad nekdanjo številko 1 in Katarina Srebotnik, ki že lep čas niza uspehe v tekmah dvojic.

  • Share/Bookmark

En odgovor v “Zgodovina tenisa pri nas”

  1. Rado Rado pravi:

    Ne se hecat!
    Samo toliko? Še za eno stran ni.
    Takoj napiši več!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !