Vrste žag

Številna orodja so lahko izjemno nevarna. Nevarnost je še toliko večja, če je ob uporabi teh orodij v bližini večje število ljudi ali je oseba, ki upravlja neko orodje neizkušena ali nepazljiva. Žage so ena izmed najbolj nevarnih vrst orodij, s katerimi se tudi poškoduje največ ljudi.

Motorna žaga je najbolj pogosta vrsta žag. Te žage se uporabljajo za podiranje dreves. Tako jih največkrat lahko opazimo v gozdu in drugje, kjer se obdelujejo velika drevesa. Pri uporabi tega orodja je nevarno tako samo orodje kot ostale stvari, npr. padajoča drevesa, zato je pazljivost pri uporabi in delu s tem orodjem izjemno pomembna stvar.
Verižne žage, krožna žaga in podobne vrste žag, ki so namenjene kasnejši obdelavi lesa, so precej manj nevarne in se z njimi poškoduje bistveno manj ljudi. Ne glede na to je tudi pri teh ena izmed najbolj pomembnih stvari previdnost in izkušenost.

Žage so pripomoček, ki lahko marsikdaj izredno olajša delo. Opravijo lahko številna opravila, ki bi nam sicer vzela bistveno več časa, če bi jih sploh lahko izvedli. Za delo z motorno žago ni potrebno opravljati izpita, dokler seveda pridelujete in obdelujete le les za lastne potrebe. V kolikor se želite z gozdarstvom in prodajo drv tudi profesionalno ukvarjati ter pridelane proizvode prodajati na trgu, bo potrebno opraviti tudi tečaj in izpit za varno delo z motorno žago. Tako boste spoznali vsaj osnovne stvari, ki bi jih moral poznati vsak gozdar in vaše delo bo bolj varno tako za vas same kot za vse ostale, ki bi se utegnili med vašim delom nahajati v vaši bližini.

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !